1

Тема: Порядок знесення самочинно збудованих об’єктів будівництва

Ну вот наконец-то, спустя рукава и огромное количество времени, разработан и представлен проект постановления об утверждении одноимённого Порядка. "Спустя рукава" - потому что как и любой другой документ, выходящий из-под пера законодателей, он сыроват даже с точки зрения обывателя, а уж человека, которому придётся иметь дело с этим "Порядком"...

Кроме крайней сжатости изложения, упускающего много интересных моментов, мне понравились тезисы, которые я приведу ниже.

Цитата:

19. За 10 днів до визначеної дати знесення самочинно збудованого об’єкта державний виконавець повідомляє про таке знесення особу, інспекцію, орган місцевого самоврядування, а у разі необхідності – інших осіб рекомендованим листом. У випадку, якщо неможливо повідомити особу шляхом поштового повідомлення, орган державної виконавчої служби здійснює заходи щодо розміщення повідомлення про дату та час знесення у друкованих засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, що є належним повідомленням особи про знесення самочинно збудованого об’єкта.

20. У разі неявки особи у визначений термін, знесення проводиться за її відсутності, про що зазначається в акті про знесення самочинно збудованого об’єкта.

Как вы думаете, сколько невозможностей уведомления почтой "особ" будет в случаях, если объект строительства "мешает" построить на лакомом кусочке земли многоэтажное жильё или торговый центр, к примеру? Об абсурдности печати в СМИ говорить не приходится, кто же будет скупать все известные и неизвестные печатные издания с целью найти информацию о сносе собственности. Далее, так как затраты, связанные со сносом самовольно построенных зданий и сооружений, должны быть возмещены владельцем самостроя, мастера эпистолярного жанра придумали интригу сродни упоминавшейся в предыдущей новости, о штрафах за нарушения в сфере градостроительной деятельности.

Цитата:

22. У випадку, якщо особа заявила про відмову від права власності на майно або вчинила дії, які свідчать про її відмову, право власності на таке майно припиняється у порядку, передбаченому Цивільним кодексом України.

Даже если не брать в учёт то, что "дії, які свідчать про її відмову" - понятие довольно абстрактное, возникает резонный вопрос - возможно ли на практике отчуждение земельного участка вместе со строением и передача его... заинтересованным лицам? Думается, что в нашей стране возможно всё.

Узаконивайте, пока не поздно.

- -

Перепечатано с Architectural Post.

Понравилось! Не понравилось

2 Отредактировано Сашко (2013-03-16 20:57:04)

Re: Порядок знесення самочинно збудованих об’єктів будівництва

22. У випадку, якщо особа заявила про відмову від права власності на майно або вчинила дії, які свідчать про її відмову, право власності на таке майно припиняється у порядку, передбаченому Цивільним кодексом України.

Ох і брєд. Згідно п. 3 ст. 347 Цивільного кодексу, відмова від права власності на майно, права на яке підлягають державній реєстрації (нерухоме майно якраз до такого належить) не може бути здійснена шляхом "вчинення дій, які свідчать про відмову", а лише виключно "якщо особа заявила про відмову від права власності".

Ну і знову ж, такий важливий НПА, який зачіпає майнові права, оформлений постановою КМУ, а не законом...те, що ми вже сьогодні обговорювали.

3 Отредактировано consultant (2013-03-17 09:30:40)

Сашко пишет:

...
Ну і знову ж, такий важливий НПА, який зачіпає майнові права, оформлений постановою КМУ, а не законом...те, що ми вже сьогодні обговорювали.

Давайте разом читати закон (Про регулювання містобудівної діяльності).

Ст.38 говорить:
"У разі   якщо  особа  в  установлений  строк  добровільно  не виконала   вимоги,   встановлені   у   приписі,  орган  державного архітектурно-будівельного   контролю   подає  позов  до  суду  про знесення  самочинно  збудованого  об'єкта  та  компенсацію витрат, пов'язаних з таким знесенням."

Тобто, єдина можливість подати до суду за самобуд - це припис і наступний позов до суду від ДАБІ. Про які рішення судів ідеться в проекті "...за позовами інших органів державної влади, місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб"? Можливо, в Мінрегіоні знають невідомі нам закони, які дають підставу звернення до суду із приводу самобуду мимо інспекції? Я розумію, наші суди можуть і не таке втнути, та в Мінрегіоні мають пам'ятати: "Що дозволено Юпітеру...".

Дивимося п.6 проекту: "...органи державної виконавчої служби можуть залучати представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, в тому числі експертних та громадських організацій". А із якого дива Кабмін вказує перерахованим суб'єктам, що їм треба робити? Таке можна написати тільки із посиланням на відповідні статті законів.

Після того, як рішення суду набрало силу, Мінрегіону там робити нічого. Хай почитають закон "Про виконавче провадження", на який посилається ст.38 закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Чи може Мінрегіон хоче наражати на небезпеку людей, які будуть займатися зносом? Хтось хоче спалити бульдозера із машиністом?

"Примусове  виконання  рішень  покладається   на   державну виконавчу  службу,  яка  входить  до  системи органів Міністерства юстиції України." - закон "Про виконавче провадження", ст.2, п.1. Крапка. Далі командує виконавча служба на підставі закону.

4 Отредактировано consultant (2013-04-12 11:16:58)

А, взагалі-то, я вважаю, що найпростіший шлях - це в ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" змінити статтю 38.

В разі відмови відповідача від добровільного знесення будівлі - має примусово судом вилучатися земельна ділянка із будівлею і передаватись органу місцевого самоврядування. Тільки тоді орган місцевого самоврядування буде мати змогу визначати замовника робіт, робити обстеження, демонтаж, рекультивацію, тощо. І з фінансуванням буде простіше - із місцевого бюджету.

Інакше - я не можу зрозуміти, яким чином через ворота мого подвір'я до будинку доберуться будівельники з технікою. Адже земля моя і якого дідька хтось прийде і зробить із будівлі купу сміття, а після цього із почуттям гордості за вчинене залишить це мені?

Знесення об'єкта архітектури - це тільки частина комплексу робіт, пов'язаних із створенням об'єкта архітектури. Але це не будівництво! - ст.9 ЗУ "Про архітектурну діяльність". Знесення не потребує проекту і робочої документації.

Цікаво, а як бути із замовниками для квартир? Їх, правда, зносити навряд чи будуть. Не дай Бог, привидиться в кошмарному сні, як зносять квартиру, переобладнану у "наливайку" на 1 поверсі 16-поверхового дому!

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0006740-12
7. Не може бути застосовано правила статті 376 ЦК при вирішенні справ за позовами:
- про визнання права власності на самочинно переобладнані квартири в багатоквартирних будинках різних житлових фондів, оскільки такі правовідносини врегульовано іншими нормами законодавства, зокрема статтею 383 ЦК та відповідними нормами Житлового кодексу України щодо власників квартир;
- про визнання права власності на самочинно збудовані тимчасові споруди;
- про визнання права власності на самочинно збудовані приналежності до основної речі (ганок, веранда, мансарда тощо).

Хто такий замовник? Це "фізична або юридична особа, яка має у власності або у користуванні земельну ділянку, подала у встановленому законодавством порядку заяву (клопотання) щодо її забудови для здійснення будівництва або зміни (у тому числі шляхом знесення) об'єкта містобудування" - ст.1 ЗУ "Про архітектурну діяльність". У мене це викликає велике запитання до авторів ст.38 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" - а чи вони читали наведену статтю закону?

Тому всі потуги інспекції натягнути собі на голову знесення самобуду будуть в судах розбиватися об цей камінь - вони не власники землі.

5 Отредактировано consultant (2013-04-12 12:49:23)

Вилучення земельної ділянки - це відпрацьована процедура - http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1559-17/page

Достатньо в ЗУ "Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" внести зміни:

"     суспільна необхідність    -   обумовлена   загальнодержавними
інтересами  або   інтересами   територіальної   громади   виключна
необхідність, в тому числі, для знесення самочинно збудованих будівель і споруд, для   забезпечення   якої  допускається  примусове
відчуження земельної ділянки,  інших об'єктів нерухомого майна, що
на ній розміщені, у встановленому законом порядку;"

А можна навіть нічого не міняти - просто використовувати існуючий механізм, вказуючи в судових рішеннях про "загальнодержавний інтерес", або "інтерес територіальної   громади".

6 Отредактировано consultant (2013-04-21 09:53:30)

Дякую Тетяні Монтян за наведений відеоприклад знесення самобуду в "Нашій Раші" (автор http://www.youtube.com/watch?v=UiOkkdvoIB0 )

Найбільше зацікавило обговорення: http://mentbuster.livejournal.com/425949.html

- Саме тому я забила болт на лікування людішок в Україні. Здохніть в муках, дебіли...

Тепер я точно знаю, навіщо роздають безкоштовні презервативи. Раніше вважав, що це боротьба зі СНІДом.