26

Re: Категория сложности

BALKA
якщо маєте справу з історично-культурною спадщиною то особливу увагу зверніть чи не впливає ваш об'єкт на пам'ятки.

Понравилось! Не понравилось

27

Объект не влияет на памятники архитектуры, он находится в зоне охраны. Это я уже все выяснила. Но вот рассчет сделать не знаю как.

28 Отредактировано consultant (2012-12-26 16:34:23)

BALKA пишет:

у меня несколько проектов: проект реконструкции свера, проект реконструкции исторических улиц и проект реконструкции благоустройства площади. Вот на них мне нужно рассчитать категорию сложности.  (((

BALKA пишет:

Но вот расчет сделать не знаю как.

Ваша проблема заключается в недопонимании базового словоблудия наших законов. Что Вы предполагаете в качестве объектов строительства (пардон, реконструкции - но это частный случай строительства)? Сквер, улицы, площадь?

Давайте вместе посмотрим ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності", Стаття 4. Об'єкти та суб'єкти містобудування:

"...Об'єктами будівництва є будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси, лінійні об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури..."

Ну что, нашли здесь Ваши "объекты"? Если к линейным объектам инженерно-транспортной инфраструктуры, к то можно было бы отнести автодорогу, теплотрассу, ...

А теперь давайте посмотрим, для каких объектов строительства определяются категории (ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х ВИЗНАЧЕННЯ КЛАСУ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) ТА КАТЕГОРІЇ СКЛАДНОСТІ ОБ'ЄКТІВ БУДІВНИЦТВА):

"1.1  Цей  стандарт  –  настанова призначена  для  замовників,  проектувальників та
інших суб'єктів  будівництва і містить рекомендації для визначення класів наслідків
(відповідальності) об’єктів будівництва  та для використання їх характеристик  при
визначенні категорії складності об’єктів будівництва (згідно з Додатком А).
Клас наслідків (відповідальності) та категорії складності об'єктів будівництва
визначаються  на початковій стадії проектування  (зазначаються в завданні на
проектуванні), використовується для визначення стадійності проектування  і можуть
уточнюватись на наступних стадіях проектування  (розрахунки наводяться у
пояснювальних записках).
Клас наслідків (відповідальності)  використовується проектувальниками  при
розробці проектної документації на будівництво  для  забезпечення надійності та
конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ."

Смотрим Додаток А:

А.2
...3) Для об’єкту будівництва, до складу якого входить декілька окремих будівель
або споруд (комплекс) категорія складності визначається окремо для кожної будівлі
або споруди.

Так что, разбейте Ваш комплекс (сквер, улицы, площадь) на отдельные объекты, которые предполагаете реконструировать, и для каждого из этих объектов определяйте категорию сложности.

BALKA пишет:

Либо эксперты из экспертизы загибают, либо я ничего не понимаю.

Так для кого же я здесь распинался? Покажите им этот пост и пусть они по буквам прочитают хотя бы предыдущую цитату:

"...Для об’єкту будівництва, до складу якого входить декілька окремих будівель
або споруд (комплекс) категорія складності визначається окремо для кожної будівлі
або споруди"

Или им еще нужно украинский алфавит освоить?

29

Это гос. заказы. У меня четко: реконструкция соборной площади. И разбить на отдельные я не могу. А экспертиза требует не только категорию, но и расчет категории. Потом: реконструкция улиц туристического маршрута - это все жилая застройка. И трогаем мы только фасады и дор. покрытие. Далее: реконструкция набережной с прилегающим сквером: это , грубо говоря, парковая зона со всякими развлекаловками, мостиками, фонтанами. Либо эксперты из экспертизы загибают, либо я ничего не понимаю.

30 Отредактировано consultant (2012-12-26 17:32:34)

BALKA пишет:

А данный   ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ-201Х Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об\'єктів будівництва действующий? Или только проект? Можно на него ссылаться и утирать нос экспертизе?

Можете сослаться на официальную ссылку в действующем ДБН А.2.2-3-2012 - там ссылаются еще на предыдущую версию ДСТУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х, п.2, в которой этот пункт уже был.

В том же ДБН А.2.2-3-2012, додаток М.2:
".....
1)    для об'єкта будівництва, до складу якого входить декілька окремих будинків, будівель або споруд (комплекс), категорія складності визначається окремо для кожного будинку, будівлі, споруди. У разі, якщо до складу комплексу входять будівлі та споруди IV-V категорій складності, на експертизу надається проектна документація у повному складі на весь комплекс споруд;"

P.S.
Проект документа не может быть действующим, однако у нас на него могут ссылаться даже в действующих строительных нормах.

31 Отредактировано BALKA (2012-12-26 17:38:03)

Жаль. В  ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ-201Х как раз есть то, чем я могу отписаться от экспертизы. Но пока это проект - они пошлют меня куда-подальше.
А зачем тогда они пишут: Проект ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х "Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об'єктів будівництва "
Цей стандарт – настанова призначена для замовників, проектувальників та інших суб'єктів будівництва і містить рекомендації для визначення класів наслідків (відповідальності) об’єктів будівництва та для використання їх характеристик при визначенні категорії складності об’єктів будівництва (згідно з Додатком А).

Цей стандарт також призначено для застосування розробниками відповідних будівельних норм та стандартів, для використання експертами при проведенні експертизи проектів будівництва і підрозділами інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю для визначення процедур проведення підготовчих робіт, виконання будівельних робіт та при прийманні завершених будівництвом об’єктів в експлуатацію.

Настанова містить рекомендації щодо методики визначення класу наслідків (відповідальності) об'єктів будівництва та встановлення категорій відповідальності їх окремих конструктивних елементів відповідно до ДБН В.1.2-14.
Значит таки Цей стандарт також призначено для використання експертами при проведенні експертизи проектів будівництва

32

BALKA пишет:

Жаль. В  ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ-201Х как раз есть то, чем я могу отписаться от экспертизы. Но пока это проект - они пошлют меня куда-подальше.
А зачем тогда они пишут: Проект ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х "Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об'єктів будівництва "
Цей стандарт – настанова призначена для замовників, проектувальників та інших суб'єктів будівництва і містить рекомендації для визначення класів наслідків (відповідальності) об’єктів будівництва та для використання їх характеристик при визначенні категорії складності об’єктів будівництва (згідно з Додатком А).

Цей стандарт також призначено для застосування розробниками відповідних будівельних норм та стандартів, для використання експертами при проведенні експертизи проектів будівництва і підрозділами інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю для визначення процедур проведення підготовчих робіт, виконання будівельних робіт та при прийманні завершених будівництвом об’єктів в експлуатацію.

Настанова містить рекомендації щодо методики визначення класу наслідків (відповідальності) об'єктів будівництва та встановлення категорій відповідальності їх окремих конструктивних елементів відповідно до ДБН В.1.2-14.
Значит таки Цей стандарт також призначено для використання експертами при проведенні експертизи проектів будівництва

Так тогда ссылайтесь на предыдущую ссылку ДБН А.2.2-3-2012, додаток М.2:
".....
1)    для об'єкта будівництва, до складу якого входить декілька окремих будинків, будівель або споруд (комплекс), категорія складності визначається окремо для кожного будинку, будівлі, споруди. У разі, якщо до складу комплексу входять будівлі та споруди IV-V категорій складності, на експертизу надається проектна документація у повному складі на весь комплекс споруд;"

И еще: случайно не путайте категории сложности с категориями ответственности. В ДБН В.1.2-14 нет категорий сложности.

33

Мне бы просто отличненько подошел бы пункт: Додаток Ж
(орієнтовний)
ПРИКЛАДИ ВИДІВ РОБІТ, ПРИ ВИКОНАННІ ЯКИХ КАТЕГОРІЯ
СКЛАДНОСТІ ОБ’ЄКТУ БУДІВНИЦТВА НЕ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ

........30. Улаштування та капітальний ремонт елементів благоустрою (покриття,
озеленення) без знесення (перенесення) інших споруд чи комунікацій.

Т.е. вообще уход от категории в моем случае

34

BALKA пишет:

Мне бы просто отличненько подошел бы пункт: Додаток Ж
(орієнтовний)
ПРИКЛАДИ ВИДІВ РОБІТ, ПРИ ВИКОНАННІ ЯКИХ КАТЕГОРІЯ
СКЛАДНОСТІ ОБ’ЄКТУ БУДІВНИЦТВА НЕ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ

........30. Улаштування та капітальний ремонт елементів благоустрою (покриття,
озеленення) без знесення (перенесення) інших споруд чи комунікацій.

Т.е. вообще уход от категории в моем случае

Эта новация появилась только в последнем варианте ДСТУ. Другого ничего нет. Если эксперты знают что-то другое - пусть поделятся с нами.

35

BALKA пишет:

на тому тижні спілкувався з чиновником міністерства, який консультує з питань "Настанови..."
Він сказав, що, користуватися "другою редакцією" цілком прийнятно (хоч і на розгляді)... У експертизи ніяких капризів з цього приводу не повинно бути.
До речі, з його слів...
Вже готова "третя редакція". Скоріш за все, остаточно приймуть на початку літа.

36

До речі, з його слів...
Вже готова "третя редакція". Скоріш за все, остаточно приймуть на початку літа.

на жаль це так і в новій редакції клас наслідків визначається для кожного обєкту а категорія для всього комплексу (зі слів лектора на курсах)

Понравилось! +1 Не понравилось

37

Микола пишет:

... і в новій редакції клас наслідків визначається для кожного обєкту а категорія для всього комплексу (зі слів лектора на курсах)

Категория сложности для всего комплекса? По-моему, это либо глюки акустики, либо имелось в виду, что принимается наибольшая категория объекта для сдачи на экспертизу проекта всего комплекса. Например, цех хлебобулочных изделий общей площадью 50 кв.м и на его территории на расстоянии 25 м от жилого дома - топливораздаточная колонка с цистерной для заправки легкового автомобиля директора. Это я утрирую, конечно.

38

consultant
для кожної будівлі клас наслідків а категорія на всю територію на яку видаються містобудівні умови та обмеження. поки що не можу знайти остаточну 3 редакцію, якщо буде процитую

39

Добрый день! Подскажите пожалуйста. При расчете категории сложности встроено-пристроенного  офиса (площадь 70 м2) в жилой 5-ти этажный дом, количество людей находящихся вне объекта -  включать жителей  данного жилого дома? Получается так, что если включать III категоряи, не включать II. Как вы делаете расчет в таком случаи?

40

SHUMA
звичайно включати, тут ще питання чи їх порахують як тимчасових чи як постійних? адже у випадку руйнування будинку в них прямі втрати

41

42

V__S

з часом навіть перегородка могла стати частиної конструктивної системи і при її знесенні звичайно конструкція не впаде але тріщини в квартирах вище будуть, + у випадку зміни призначення може збільшитись навантаження на інженерні мережі.
Але більше ІІІ категорії не мало б получитись, а зараз що ІІ що ІІІ однаково, тому не раджу писати ІІ - за заниження категорії можуть накласти штраф

43

Поясніть мені, будь-ласка, як впливає сейсміка (7 балів) при розрахунку  категорії складності?

44

arch.bayda пишет:

Поясніть мені, будь-ласка, як впливає сейсміка (7 балів) при розрахунку  категорії складності?

Взагалі-то навпаки - це клас наслідків (відповідальності) впливає на розрахунки сейсміки.

6.1  При проектуванні об’єктів класу відповідальності СС1 для визначення
розрахункової сейсмічної інтенсивності потрібно використовувати карту 3СР-2004-А
або В, для об’єктів класу відповідальності СС2  —  карту 3СР-2004-В або С і для
об’єктів класу відповідальності СС3  —  карту 3СР-2004-С. Вибір відповідної карти
здійснюється в залежності від вимог п. 1.1.1 ДБН В.1.1-12.

7.6  Якщо  будівництво передбачається у районі з сейсмічністю 7 балів та вище
за  ДБН В.1.1-12, то  передбачаються додаткові засоби контролю за проектуванням і
будівництвом...

(ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х ВИЗНАЧЕННЯ КЛАСУ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) ТА КАТЕГОРІЇ СКЛАДНОСТІ ОБ'ЄКТІВ БУДІВНИЦТВА)

45

Тобто, якщо я беру вищу карту по сейсміці - зростають витрати і в графі "Обсяг можливого економічного збитку" я можу вийти за межу 15000 м.з. і перескочити на вищу категорію.
Однак, цей ДСТУ ще не діє і наш ДАБК його не приймає до уваги.  Наразі ми визначаємо категорію складності за додатком М ДБН А.2.2-3-2012, а там є Примітка про сейсміку, яка з таблицею М.1 ніяк не зв'язана. Навіщо вона там висить і що вони тою приміткою хочуть сказати, ми на можемо зрозуміти...Можливо хтось вже стикався з подібною ситуацією...

46

arch.bayda
ви говорите про клас наслідків чи категорію складності? це різні речі.
так ви спочатку визначте чи дійсно підвищується бальність

а щодо цього ДСТУ то там багато косяків порівняйте табл в тескті ДСТУ і табл. в додатку А (кількість людей що постійно перебувають на обєкті І категорії складності)

47

Мене цікавить категорія складності і як впливає сейсміка на КАТЕГОРІЮ СКЛАДНОСТІ.
Зверніть увагу, що в НАСТАНОВІ є приклад розрахунку категорії складності об'єкта (додаток 2), де п.8 передбачає (в даному прикладі) що сейсміки немає. А в мене сейсміка 7 балів!!!

48

arch.bayda пишет:

Тобто, якщо я беру вищу карту по сейсміці - зростають витрати і в графі "Обсяг можливого економічного збитку" я можу вийти за межу 15000 м.з. і перескочити на вищу категорію.
Однак, цей ДСТУ ще не діє і наш ДАБК його не приймає до уваги.  Наразі ми визначаємо категорію складності за додатком М ДБН А.2.2-3-2012, а там є Примітка про сейсміку, яка з таблицею М.1 ніяк не зв'язана. Навіщо вона там висить і що вони тою приміткою хочуть сказати, ми на можемо зрозуміти...Можливо хтось вже стикався з подібною ситуацією...

Дійсно, та примітка про те, як визначаються сейсмічні райони - це "у городі бузина, а в Києві дядько".

А якщо Ваша ДАБІ приймає до уваги ДБН А.2.2-3-2012, то мають приймати до уваги і проект ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ, на який посилається ДБН А.2.2-3-2012, п.4.7.

Клас наслідків залежить від 6 факторів, серед яких нема сейсмічності в прямій залежності. Про "Обсяг можливого економічного збитку" - це поле для необмеженої фантазії у руслі ПКМУ від 15.02.2002 р. N 175. Але в сценарій надзвичайної ситуації треба ще до початку підрахунку збитків закласти бали сейсміки. І бали ці некоректно міняти по результатам розрахунку.

49

а зараз що ІІ що ІІІ однаково

- Гарно дякую, на даний момент це для мене теоретичне запитання, але хочеться детальніше розібратись...

з часом навіть перегородка могла стати частиної конструктивної системи і при її знесенні звичайно конструкція не впаде але тріщини в квартирах вище будуть

Можна зробити акт обстеження приміщень, що знаходяться вище  і у випадку появи нових тріщин виконати ремонт за рахунок замовника. Чи можливо в такому випадку розглядати як об'єкт будівництва приміщення, що належать замовнику, а не всю будівлю.

50

V__S пишет:

... Чи можливо в такому випадку розглядати як об'єкт будівництва приміщення, що належать замовнику, а не всю будівлю.

Коли ми вживаємо термін "клас наслідків (відповідальності)", то це значить, що мова йде про надійність і безпечність будівельних об'єктів (ДБН В.1.2-14-2009), де в п.1.1 розшифровується, що будівельні об'єкти - це будівлі і споруди різного призначення.

ДБН А.2.2-3-2012 (п.3.2) дає більш широке тлумачення: "об'єкт будівництва - Будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси, лінійні об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури". Але щодо категорії складності (п.4.7) дається пряме посилання на клас наслідків.

Тому я вважаю, що категорія складності може визначатися тільки для будівель і споруд. Будь-яке виокремлення частини будівлі, або окремих конструкцій, або видів робіт не може слугувати підставою для призначення категорії складності такого "будівельного об'єкта".

В ДСТУ-Н Б В.1.2-…-20… є додаток Ж "ПРИКЛАДИ ВИДІВ РОБІТ, ПРИ ВИКОНАННІ ЯКИХ КАТЕГОРІЯ СКЛАДНОСТІ ОБ’ЄКТУ БУДІВНИЦТВА НЕ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ". Так це види робіт, які не впливають суттєво на надійність і безпечність будівель і споруд. Відповідно, для виконання таких робіт не потрібні повідомлення, декларації, дозволи від ДАБІ, непотрібні ліцензії - незалежно від категорії складності об'єкту.