76

Re: Про зміни в містобудуванні та ДАБК

http://www.minregion.gov.ua/news/test-820019/

"...серед пропонованих Мінрегіоном змін – ...скасування плати за проведення сертифікації фахівців..."

Для того, щоб всі зрозуміли: за 2013 рік це було 10 млн. грн. У 2013 році ці гроші отримав на власний рахунок Мінрегіон. Після мого листа, із 14.01.2014 ці гроші стали зараховувати в київський бюджет. Тепер туди отримають дулю від Мінрегіону. А ще в 2013 році 100 млн.грн. було отримано "заінтересованими організаціями" - за підготовку до атестації.

Цю "священну корову" ніхто не чіпає.

Понравилось! +1 Не понравилось

77 Отредактировано consultant (2014-11-29 18:29:49)

На іншому форумі я висловився про спрощений порядок для самобуду, про техінвентаризацію і про дебілів - http://www.stroimdom.com.ua/forum/showt … ost3219349

Можливо, звичайним громадянам це буде не дуже цікаво, тому дублюю для спеціалістів, які зможуть і мене підправити.

Цитата:
Сообщение от Иван Батькович 
Законопроект 4156 (Кужель) перерегистрирован 27/11 в 1059(сайт ВР).Есть надежда что будет сдвиг?

Змушений Вас трохи поправити. Не 4156, а 4156а від 23.06.2014 - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … &skl=8

Нового варіанту під номером 1059 від 27.11.2014 поки що не видно - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … 3511=52472

Тому гадати, який буде текст нового законопроекту - марна справа. Можна тільки висловитися щодо старого тексту.

Цитата:
1. "До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до цього пункту подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів будівництва, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються."

Я би оце формулювання зберіг би без жодних змін. Особливо, враховуючи відсутність процедури виписування штрафу органом державного нагляду (контролю) громадянам.

Цитата:
2. "Порядок прийняття в експлуатацію таких об’єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування".

Можливо, комусь це видасться несуттєвим, але стаття 39-2 закону "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачає, що "...Порядок проведення обстеження встановлює Кабінет Міністрів України." Як на мене, то я би заодно скасував би цю статтю 39-2.

Цитата:
3. "...господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів..."

Справа в тому, що технічна інвентаризація не передбачає визначення внутрішніх розмірів господарських будівель, а тільки зовнішніх розмірів. Тому слід використовувати не загальну площу, а площу забудови. А взагалі, на якій підставі записувати в законі подібне обмеження? Ця дурь була вигадана Мінрегіоном. Стаття 27 закону "Про регулювання містобудівної діяльності" встановила тільки єдине обмеження -

Цитата:
"Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки."
Цитата:
4. "...технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків ... проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті..."

Отут я вимушений вкотре знову розповідати, що технічна інвентаризація не передбачає "..визначення впливу фізичного зносу на несучу спроможність конструкцій" - СОУ ЖКГ 75.11 – 35077234. 0015:2009, п.4.2.

Для того, щоб оцінити "кам'яний вік" у якому знаходиться жилкомунхоз, наведу тільки один приклад. Інструкція "...про порядок проведення технічної інвентаризації " http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0582-01 використовує 6 класів капітальності будинків (150, 125, 100-менше 50%, 100-більше 50%, 70, 30-50 років). Таку саму градацію використовує і СОУ ЖКГ 75.11 – 35077234. 0015:2009 (таблиця А.1).

Та ще в ГОСТ 27751-88 була прийнята інша градація в 4 рівні відповідальності (100 і більше, більше 50, більше 25, 10). А житлові будинки взагалі повинні мати тільки два рівні відповідальності - 100 і більше, більше 50.

Потім в 2009 році скасували ГОСТ 27751-88 і на заміну прийняли ДБН В.1.2-14-2009, в якому замість рівнів відповідальності встановили класи відповідальності (СС1, СС2, СС3). В даний час ДCTУ-Н Б В.1.2-16:2013 регламентує визначення класів відповідальності і категорій складності (І - V).

Тобто, жилкомунхоз - це герої позавчорашнього дня, які живуть поняттями ще до 1988 року. І я ніяк не можу знайти відповідь на питання:

"Яке обстеження можна можна згадувати в законі, коли основні параметри цього обстеження вже двічі були скасовані?"

а ще:

"І як оцю дурню із класами капітальності можна вивчати, здавати і отримувати сертифікати? Невже серед сертифікованих інженерів і техніків техінвентаризації нема жодного, хто знає це, про що я щойно написав? Невже в Мінрегіоні нема жодного розумного чиновника, який це знав і щось намагався поміняти?"

Тоді гріш їм всім ціна в базарний день!

Понравилось! Не понравилось

78

consultant пишет:

... я ніяк не можу знайти відповідь на питання:

"Яке обстеження можна можна згадувати в законі, коли основні параметри цього обстеження вже двічі були скасовані?"

а ще:

"І як оцю дурню із класами капітальності можна вивчати, здавати і отримувати сертифікати? Невже серед сертифікованих інженерів і техніків техінвентаризації нема жодного, хто знає це, про що я щойно написав? Невже в Мінрегіоні нема жодного розумного чиновника, який це знав і щось намагався поміняти?" ...

Спробую таки знайти в Мінрегіоні розумних людей (пропозиція у вкладенні). Бо офіційно звертатись ще зарано.

Post's attachments

Иконка вложений Скасування капітальності - обговорення.doc 71 Кб, 2460 скачиваний с 2014-11-30 

79 Отредактировано consultant (2014-12-06 22:37:21)

"Вимоги  цього  Порядку  не  поширюються  на  обстеження  об’єктів,  що здійснюються  з  іншою  метою,  в  тому  числі  для  судової  будівельно-технічної експертизи,  заходів  державного  нагляду  (контролю)  та  дослідницьких обстежень, які виконуються ]науково-дослідними організаціями для отримання наукових даних.   "
Post's attachments

Иконка вложений Рішення 3-1.pdf 67.2 Кб, 446 скачиваний с 2014-12-06 

80 Отредактировано consultant (2014-12-07 07:12:02)

consultant пишет:

...4.

"6.  Спеціалізовані  організації,  що  проводять  обстеження  об’єктів,  незалежно від форм власності, мають відповідати таким основним критеріям: ..."

...У якому законі написано про спеціалізовані організації? Отож!

Корисні посилання для правової самоосвіти:

Конституція України, ст.13:
"...Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом."

Ст.19:
"...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

Ст.42:
"Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. ..."

Господарський кодекс України, ст.6:
"1. Загальними принципами господарювання в Україні є:
забезпечення економічної багатоманітності та рівний захист державою усіх суб'єктів господарювання;
свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом; ..."

Ст.12:
"2. Основними засобами регулюючого впливу держави на діяльність суб'єктів господарювання є:
державне замовлення;
ліцензування, патентування і квотування;
сертифікація та стандартизація;
застосування нормативів та лімітів;
регулювання цін і тарифів;
надання інвестиційних, податкових та інших пільг;
надання дотацій, компенсацій, цільових інновацій та субсидій."

Контрольне питання:
- До яких засобів впливу держави можна віднести "спеціалізовані організації"?

81 Отредактировано consultant (2014-12-07 13:38:46)

Хочу поділитися цікавим спостереженням.

Як відомо, нормативні документи про обстеження і паспортизацію виробничих будівель втратять чинність після 01.01.2015 - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0423-98 (Копіюю із сайту:
Документ z0423-98, чинний, поточна редакція — Редакція від 20.03.2012, підстава 103-2012-р
Увага Остання подія — Втрата чинності відбудеться 01.01.2015, підстава z0867-14 )

Але інші НПА, основані на наказі N 32/288, вже не фігурують, як чинні - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0748-98 Сором'язливо називаються "поточною редакцією" - (Копіюю із сайту:
Документ z0748-98, поточна редакція — Прийняття від 03.04.1998).

82

consultant пишет:

Хочу поділитися цікавим спостереженням.

Як відомо, нормативні документи про обстеження і паспортизацію виробничих будівель втратять чинність після 01.01.2015 - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0423-98 (Копіюю із сайту:
Документ z0423-98, чинний, поточна редакція — Редакція від 20.03.2012, підстава 103-2012-р
Увага Остання подія — Втрата чинності відбудеться 01.01.2015, підстава z0867-14 )

Але інші НПА, основані на наказі N 32/288, вже не фігурують, як чинні - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0748-98 Сором'язливо називаються "поточною редакцією" - (Копіюю із сайту:
Документ z0748-98, поточна редакція — Прийняття від 03.04.1998).

Меня смутила "підстава для втрати чинності" - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0867-14
Объясните, пожалуйста, знающие люди, почему ссылаются в приказе на привидение в соответствие со статьёй 39-2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Прочитала данную статью в Законе - привязки не обнаружила! Или главная мысль в статье 39-2 - "Порядок  проведення  обстеження  встановлює Кабінет Міністрів України" ?

83

oksi пишет:

... Или главная мысль в статье 39-2 - "Порядок  проведення  обстеження  встановлює Кабінет Міністрів України" ?

На жаль, це дійсно так!

З однієї сторони, це був крок вперед до приведення нормативно-правових актів у законне поле. Раз закон уповноважує Кабмін визначати порядок проведення обстеження, то не можна це робити двом покійним урядовим комітетам (навіть не міністерствам). Quod licet Jovi non licet bovi.

А, з іншої сторони, законом не встановлено, хто саме уповноважується на виконання обстежень. Жодним законом не регламентовані "спеціалізовані організації". Раніше, коли були ліцензії на інжиніринг, існування спеціалізованих організації було логічно обґрунтоване. Держава мала право регулювати законом будь-який вид діяльності і, якщо на інжиніринг треба було отримати ліцензію, то потім чисто механічно на період дії ліцензії можна було отримати статус "спеціалізованої організації".

Тепер же, коли ліцензії випарувались "як роса на сонці", відсутній законний механізм для регулювання через кастровані "спеціалізовані організації". Більше того, всі чиновники закривають очі на те, що обстеження будівель - це різновид науково-технічної діяльності. А ця діяльність має свій власний закон. Зокрема, не може юридична особа нести відповідальності за конкретні результати науково-технічної діяльності. Навіть керівник наукової організації несе відповідальність тільки перед своїми власниками.

Та головне питання - з якою метою лобіюється так настирливо "паспортизація" будівель? Підкреслюю - саме паспортизація, а не будь-яке обстеження будівель. Це безмежне поле для корупції і для банального здирництва на всіх рівнях. Повірте мені, я дуже добре знаю, про що зараз пишу. Сім років начальника відділу обстеження будівель даються взнаки. Більше всього мені подобалося працювати безпосередньо із власниками будівель. Тільки одна історія. Елеватор, директор - військовий у відставці (співвласник). На мій візит із пропозицією паспортизації - по-солдафонськи відверта реакція: "А ти знаєш, скільки за такі гроші треба працювати на полі? Та мені дешевше тебе "замовити", ніж морочити голову із твоєю паспортизацією!". Що цікаво, через два місяці загорілася сушарка, розташована неприпустимо близько від елеватора, він сам мене запросив зробити експертизу пошкоджень.

84 Отредактировано consultant (2014-12-12 13:50:56)

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції та поліпшення умов ведення бізнесу” - http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?l … niaBiznesu

"…
ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві об’єктів IV i V категорій складності за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України, в порядку, встановленому законодавством. "

"…
ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві об’єктів IV i V категорій складності за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України, в порядку, встановленому законом. "

"…
ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві об’єктів IV i V категорій складності за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України; "

"Порядок ліцензування господарської діяльності із будівництва об’єктів IV i V категорій складності за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України, визначається Кабінетом Міністрів України."

Як таке може бути в одному законопроекті? Хлопці, ви розберіться, звідки з'являється на світ божий порядок ліцензування: від закону, від законодавства, чи від Кабміну? Майже "від отця, від сина, чи від святого духа..."

Тому що за наступною цитатою:

"3)    будівництво об’єктів IV і V категорій складності за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України – з урахуванням особливостей, визначених Законом України “Про архітектурну діяльність”; "

виходить, що:

перелік видів робіт встановлює Кабмін (а не орган ліцензування і не Мінрегіон в ліцензійних умовах),

особливості "Порядку ліцензування..." визначає закон “Про архітектурну діяльність”,

а саме ліцензування відбувається відповідно до закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Про який тоді, в біса, "Порядок ліцензування ..." йдеться, якщо цей "Порядок ..." і його особливості визначається тільки законами?

Причому тут "законодавство" і Кабмін?

85 Отредактировано consultant (2014-12-12 16:03:17)

Проект наказу Мінрегіону "Про внесення змін до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України від 25 червня 2011 року № 93" - http://www.minregion.gov.ua/regulatory/ … ogo-64617/

"1. Внести зміни до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25 червня
2011 року № 93 «Про затвердження Положення про Атестаційну архітектурно-будівельну комісію», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 липня 2011 року за № 878/19616, замінивши у преамбулі слова «статті 18 Закону України «Про архітектурну діяльність» словами «підпункту 2 пункту 4 Положення про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 року № 197,»."

Повний маразм. Нагадаю статтю 19 Конституції України:

"... Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

Постанова КМУ не може бути законною підставою для прийняття наказу міністерства. Тобто, цей наказ буде незаконним.

86 Отредактировано consultant (2014-12-24 13:25:49)

Фантазії Мінрегіону немає меж! - http://www.minregion.gov.ua/regulatory/ … ni-759334/

Це ж скільки коштує так "заінтересувати" Ісаєнка і Кістіона, щоб вони підписалися під такою відверто незаконною дурнею із продовженням "Нормативних документів..." не до 1 січня, а до 1 вересня 2015 року?

А чого коштує приплести сюди "...забезпечити належне виконання завдань та робіт, передбачених Програмою Уряду для відновлення Донбасу"!

Post's attachments

Иконка вложений Про незаконне продовження Нормативних - обговорення.doc 70 Кб, 2107 скачиваний с 2014-12-23 

87 Отредактировано consultant (2014-12-24 14:35:27)

consultant пишет:

Фантазії Мінрегіону немає меж! - http://www.minregion.gov.ua/regulatory/ … ni-759334/

Це ж скільки коштує так "заінтересувати" Ісаєнка і Кістіона, щоб вони підписалися під такою відверто незаконною дурнею із продовженням "Нормативних документів..." не до 1 січня, а до 1 вересня 2015 року?

А чого коштує приплести сюди "...забезпечити належне виконання завдань та робіт, передбачених Програмою Уряду для відновлення Донбасу"!

Вау! Моментальна реакція УКЦ: Реєстраційний №: КО-2884784   Надіслано: 23 грудня 2014 р.   Статус: Прийнято до розгляду

Не тиждень, а менше доби!

88 Отредактировано Answer (2014-12-24 20:01:35)

Нет, нет, нет и НЕТ, пока законодательство будет формироваться в таком ключе, с запятыми, оговорками, псевдоанализами... Вместо эффективных менеджеров в креслах власти сидят крючкотворцы.

- Продлять будете?
- Ммм... Да, ещё на 8 месяцев пожалуйста.

Люди, абсолютно не заинтересованные в прогрессе отрасли. Законы ни о чем. В стране, извиняюсь, П****Ц, война, разруха, гривня в свободном полёте вниз, коррупция без тормозов и изменений, 100 000 000 гривен в день на АТО (из которых, думается, более половины оседает сами знаете где)... а они вместо радикальных изменений в конструкции обои переклеивают другой стороной налицо.

Противно даже вникать.

Понравилось! +3 Не понравилось

89 Отредактировано consultant (2014-12-24 21:12:16)

Answer пишет:

Нет, нет, нет и НЕТ, пока законодательство будет формироваться в таком ключе, с запятыми, оговорками, псевдоанализами... Вместо эффективных менеджеров в креслах власти сидят крючкотворцы.
...

Полностью согласен с неприятием подобного абсурда. Но если тихо молчать, то возникнет обманчивое впечатление полного согласия населения с таким бредом.

На память приходит еще одна аналогия из параллельного мира:

"У цьому контексті ми також звернули увагу на поширену в ЗМІ заяву Голови Ради Федерації Федеральних Зборів РФ щодо підготовки в Раді Федерації законопроекту, яким планується визнати незаконним рішення Політбюро про передачу Криму Україні в 1954 році.

...Відповідний російський законопроект, в разі його прийняття, буде нікчемним з юридично-правової точки зору." - http://mfa.gov.ua/ua/press-center/brief … erebijnosa

Значит, им "низзя"? А как насчет нас?

90

consultant, я б в "их" сторону вообще меньше смотрел... Такого нормативно-правового беспредела ещё поискать. Беспредела, или беспорядка, или безобразия, или... В общем, лучше устремить свои взоры в будущее, а не в сторону россии.

91 Отредактировано consultant (2014-12-24 22:58:07)

Answer пишет:

consultant, я б в "их" сторону вообще меньше смотрел... Такого нормативно-правового беспредела ещё поискать. Беспредела, или беспорядка, или безобразия, или... В общем, лучше устремить свои взоры в будущее, а не в сторону россии.

А я как раз цитирую наших. И мне пофиг, что там, в россии.

Если не смотреть в будущее, то, действительно, оно когда-то само наступит. Но не факт, что оно нам понравится.

92

consultant пишет:

А я как раз цитирую наших. И мне пофиг, что там, в россии.

Если не смотреть в будущее, то, действительно, оно когда-то само наступит. Но не факт, что оно нам понравится.

Ах, Вы об этом... Вынужден согласиться целиком и полностью. Особенно со вторым тезисом. Одно будущее уже вот наступило...

93

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … 3511=53037 С нетерпением жду профессионального разбора инициатив от уважаемого consultant .

94 Отредактировано consultant (2014-12-27 15:15:03)

95

consultant пишет:

Із цих новел я роблю власний висновок, що Мінрегіон виявився неспроможним навіть скласти грамотно форми бланків. Кабмін йому це не довіряє.

І без того мала спроможність Мінрегіону зменшується відповідно до викидання звідти професійних кадрів. Після звільнення Соколова інтелектуальна й професійна складові міністерства різко наблизилися до нуля ))

96

consultant пишет:

...
P.S.: більшість положень цього законопроекту (№ 1546 від 22.12.2014) є в законопроекті № 1580 від 22.12.2014, який сьогодні було прийнято в першому читанні - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … &skl=9

Якась детективна історія із цим багатостраждальним законопроектом № 1546. "Парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції відхилив ... проект закону №1546..." - http://www.rbc.ua/ukr/news/politics/pro … 2014132500

На сайті Ради поки що це рішення не світиться - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … 3511=53037

Цікаво буде прочитати аргументи комітету і порівняти із текстом вже прийнятого в першому читанні законопроекту № 1580. Що цікаво, і законопроект № 1580 теж повинен був отримати візу антикорупційного комітету, але його прийняли в першому читанні без цієї візи.

97

Децентралізація повноважень ДАБІ.

Актуальна тема для інспекції, Мінрегіона і персонально Гройсмана.

А для мене цікава інтрига: хто переможе в забігу тарганів - 1546 чи 1580?

Ставлю на 1580. 10-13 лютого саме цей законопроект поставлений в план на друге читання. - http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR030215.htm

98

Знаменні дати архітектурно-будівельного контролю.

Я пропоную виділити 3 етапи розвитку державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК): становлення – 1993 по 2008 р.; реформування (централізація) – 2008 по 2012 рр.; децентралізація (поки що, безрезультатна) – 2014 до наших днів.
...
2014 р.
Після повалення диктатури «регіоналів» тричі намагались законом скасувати межигірську централізацію ДАБК – законопроекти 4629 від 03.04.2014; 4465а від 11.08.2014; 1546 від 22.12.2014. Останній варіант навіть був прийнятим у першому читанні. Так хто ж винний у тому, що при розробці цих законопроектів була проігнорована Конституція і закон Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності в редакції 17.05.2014?
Я так вбачаю, що перший варіант розроблявся у повному відриві від інших змін законодавства, а потім просто переписували папір. Навіть у пояснювальних записках до законопроектів у переліку законів, які діють у даній сфері, закон Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності відсутній.

(повний текст у вкладенні)

Post's attachments

Иконка вложений Знаменні дати ДАБК.doc 46.5 Кб, 380 скачиваний с 2015-03-15 

99

Система не спроможна сама себе реформувати. Тут треба підходи, як до грузинської поліції. А останні більш менш  адекватні пропозиції розроблені   були ще під керівництвом Страннікова (заст.) у 2009-10рр. і успішно викинуті "проффесіоналами". Чекаємо змін.............................

100

ЛС читаєте?