На іншому форумі я висловився про спрощений порядок для самобуду, про техінвентаризацію і про дебілів - http://www.stroimdom.com.ua/forum/showt … ost3219349
Можливо, звичайним громадянам це буде не дуже цікаво, тому дублюю для спеціалістів, які зможуть і мене підправити.
Цитата:
Сообщение от Иван Батькович
Законопроект 4156 (Кужель) перерегистрирован 27/11 в 1059(сайт ВР).Есть надежда что будет сдвиг?
Змушений Вас трохи поправити. Не 4156, а 4156а від 23.06.2014 - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … &skl=8
Нового варіанту під номером 1059 від 27.11.2014 поки що не видно - http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … 3511=52472
Тому гадати, який буде текст нового законопроекту - марна справа. Можна тільки висловитися щодо старого тексту.
Цитата:
1. "До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до цього пункту подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів будівництва, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються."
Я би оце формулювання зберіг би без жодних змін. Особливо, враховуючи відсутність процедури виписування штрафу органом державного нагляду (контролю) громадянам.
Цитата:
2. "Порядок прийняття в експлуатацію таких об’єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування".
Можливо, комусь це видасться несуттєвим, але стаття 39-2 закону "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачає, що "...Порядок проведення обстеження встановлює Кабінет Міністрів України." Як на мене, то я би заодно скасував би цю статтю 39-2.
Цитата:
3. "...господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів..."
Справа в тому, що технічна інвентаризація не передбачає визначення внутрішніх розмірів господарських будівель, а тільки зовнішніх розмірів. Тому слід використовувати не загальну площу, а площу забудови. А взагалі, на якій підставі записувати в законі подібне обмеження? Ця дурь була вигадана Мінрегіоном. Стаття 27 закону "Про регулювання містобудівної діяльності" встановила тільки єдине обмеження -
Цитата:
"Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки."
Цитата:
4. "...технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків ... проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті..."
Отут я вимушений вкотре знову розповідати, що технічна інвентаризація не передбачає "..визначення впливу фізичного зносу на несучу спроможність конструкцій" - СОУ ЖКГ 75.11 – 35077234. 0015:2009, п.4.2.
Для того, щоб оцінити "кам'яний вік" у якому знаходиться жилкомунхоз, наведу тільки один приклад. Інструкція "...про порядок проведення технічної інвентаризації " http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0582-01 використовує 6 класів капітальності будинків (150, 125, 100-менше 50%, 100-більше 50%, 70, 30-50 років). Таку саму градацію використовує і СОУ ЖКГ 75.11 – 35077234. 0015:2009 (таблиця А.1).
Та ще в ГОСТ 27751-88 була прийнята інша градація в 4 рівні відповідальності (100 і більше, більше 50, більше 25, 10). А житлові будинки взагалі повинні мати тільки два рівні відповідальності - 100 і більше, більше 50.
Потім в 2009 році скасували ГОСТ 27751-88 і на заміну прийняли ДБН В.1.2-14-2009, в якому замість рівнів відповідальності встановили класи відповідальності (СС1, СС2, СС3). В даний час ДCTУ-Н Б В.1.2-16:2013 регламентує визначення класів відповідальності і категорій складності (І - V).
Тобто, жилкомунхоз - це герої позавчорашнього дня, які живуть поняттями ще до 1988 року. І я ніяк не можу знайти відповідь на питання:
"Яке обстеження можна можна згадувати в законі, коли основні параметри цього обстеження вже двічі були скасовані?"
а ще:
"І як оцю дурню із класами капітальності можна вивчати, здавати і отримувати сертифікати? Невже серед сертифікованих інженерів і техніків техінвентаризації нема жодного, хто знає це, про що я щойно написав? Невже в Мінрегіоні нема жодного розумного чиновника, який це знав і щось намагався поміняти?"
Тоді гріш їм всім ціна в базарний день!