Re: Определение категории сложности объекта
Не треба забувати про "Завдання на проектування"!
Ніхто не забороняє Замовнику написати будь-які метри на робоче місце. Головна умова - більше 6 м2.
Вы не вошли. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Шановні відвідувачі! Запрошуємо до обговорення існуючих тем та створення нових на НОВІЙ ВЕРСІЇ ФОРУМУ!
АрхиФорум → Исходные данные для проектирования → Определение категории сложности объекта
Не треба забувати про "Завдання на проектування"!
Ніхто не забороняє Замовнику написати будь-які метри на робоче місце. Головна умова - більше 6 м2.
Вообще -то 2 категория,но нужно знать какой город и что уже рядом))))
Виникли творчі розбіжності з ДІАБК в Київ. області.
Ситуація: житлова периметральна дворова забудова з розривами, 7-9 поверхів, вбудовано-прибудовані приміщення в цоколі.
Подали проект на першу чергу - половину контуру, 5 секцій у вигляді літери "Г". Перша черга складається з двох цегляних будинків (3 і 2 секційних, роз"єднані деф. швом та стінами), на окремих фундаментах, з окремими інж. мережами, населення - по 240 чол. Будинки подаються як пускові комплекси, розрахунок показує ІІІ категорію для кожного з них. Згідно "Настанови..." загальна категорія приймається по максимальній - теж ІІІ.
ДІАБК вимагає ІУ категорію на підставі думки, що окремо секції та групи секцій розраховувати не можна, й намірені віддати проект на експертизу. Письмових аргументів не надали.
Треба викрутитись без експертизи (терміни і все таке...), які думки в шановних колег?
Виникли творчі розбіжності з ДІАБК в Київ. області.
Ситуація: житлова периметральна дворова забудова з розривами, 7-9 поверхів, вбудовано-прибудовані приміщення в цоколі.
Подали проект на першу чергу - половину контуру, 5 секцій у вигляді літери "Г". Перша черга складається з двох цегляних будинків (3 і 2 секційних, роз"єднані деф. швом та стінами), на окремих фундаментах, з окремими інж. мережами, населення - по 240 чол. Будинки подаються як пускові комплекси, розрахунок показує ІІІ категорію для кожного з них. Згідно "Настанови..." загальна категорія приймається по максимальній - теж ІІІ.
ДІАБК вимагає ІУ категорію на підставі думки, що окремо секції та групи секцій розраховувати не можна, й намірені віддати проект на експертизу. Письмових аргументів не надали.
Треба викрутитись без експертизи (терміни і все таке...), які думки в шановних колег?
Складно щось вирішувати, особливо, якщо не несеш відповідальності. Але моя думка така, що коли черги - то це по одному проекту, який іде на експертизу. А якщо окремі об'єкти по окремим проектам - то можна розрахувати і мимо експертизи.
А якщо окремі об'єкти по окремим проектам - то можна розрахувати і мимо експертизи.
Дякую.
Щось таке. Кожна черга - окремий землевідвід та окремий орендатор.
У мене склалось враження, що ДАБК ще не засвоїв змін в методиці розрахунку категорій згідно ДБН А.2.2-3:2012, й продовжує відносити до категорій по функції та кількості поверхів.
renko пишет:Дякую, це я читав. Цікавлять постійно переебуваючі.
тоді йти таким шляхом.
ДБН В.2.2.-28 2010_Будинки адміністративного та побутового призначення
п.5.1.1.1
не менше 6 м2 на одне робоче місце.
(треба мати на увазі, що, ця норма перейшла з СНиП)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
з практики.
розрахунки роблять 8-10 м2 на одне робоче місце.
(8 м2 зустрічав в якомусь САНПиН. не пригадаю)
Уточнюю: на 1 КОМП'ЮТЕРНЕ робоче місце - 8м2.
Уточнюю: на 1 КОМП'ЮТЕРНЕ робоче місце - 8м2.
Откуда дровишки?
Нормы в студию!
alena пишет:Уточнюю: на 1 КОМП'ЮТЕРНЕ робоче місце - 8м2.
Откуда дровишки?
Нормы в студию!
Самому не подобаються всезнайки, але зроблю виняток - це питання виникало неодноразово і у мене.
1. ДСанПіН 3.3.2.007-98 Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ЕОМ;
2. НПАОП 0.00-1.31-99 Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин.
3. На мій погляд ці норми застаріли, бо розроблялись для електронно-променевих трубок, які витісняються рідко-кристалічними екранами, ноутбуками та айпадами. Може хто знає другі норми? Див. також: http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/k … 31-336.pdf
4. Площа на одне робоче місце має становити не менше ніж 6,0 кв. м, а об'єм не менше ніж 20,0 куб. м. (ДСанПіН 3.3.2.007-98, п.2.3; НПАОП 0.00-1.31-99, п.2.1.8)
На мій погляд ці норми застаріли...
Може хто знає другі норми?
Других норм пока нет, пользуемся тем, что имеем.
Статья, на которую дана ссылка, к строительному проектированию относится в малой степени - эти вопросы должны решаться на стадии конструирования (создания) ЭВМ, что и должно быть отражено в соответствующих нормах.
При визначенні категорії скл. буд. (магазин непродовольчих товарів, 3 поверхи, торг. площа 1200 м2) потрібно к-сть тимчасово перебуваючих людей.По ДБН" Заклади торгівлі" я визначила з розрахунку 3 м2 на людину. Тепер читаю проект ДСТУ "ВИЗНАЧЕННЯ КЛАСУ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) ТА КАТЕГОРІЇ СКЛАДНОСТІ ОБ'ЄКТІВ БУДІВНИЦТВА ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х (друга редакція) читаю: на 5чол. - 10 м2(якої площі, не сказано). ДБН ще не введено, але виникли сумніви.Підкажіть, може у гогось була торгівля в проекті.
на 5чол. - 10 м2(якої площі, не сказано).
С коллегами обсуждали этот вопрос и пришли к выводу - что все-таки 3 м2 на человека.
В шапке таблицы написано "приклади..." - это раз.
Второе - "цей перелік доцільно використовувати при підготовці завдання на проектування. Категорія складності уточнюється на наступних стадіях проектування."
А третье - действительно не указана площадь, к какой она применима, будь-то торговая или общая.
Дякую, а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни. Головне, я думаю, що цей ДСТу ще не введений, але з часом критерії віднесення до 4-5 категорій будуть мінятися в сторону посилення вимог. В мене проект уже виданий, обэєкт будується, але думала- може якихось норм не знала?
.. а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни.
Боярам в Твиттере постить приказано, "дабы глупость каждого видна была".
А если серьезно, то держать многозначительную паузу всегда легче, чем дать мгновенный коммент. Вот, к примеру, кто-нибудь из "архов" уже высказал свое мнение о новом разделе в проекте "Паспорт енергетичної ефективності будівлі "? А ведь этот закон имеет все шансы быть принятым и через пол-года ваша работа без этого небесплатного приложения никому будет не нужна!
В первом варианте еще было скромное: "Паспорт енергетичної ефективності будівлі обов’язково складається у разі будівництва нової будівлі, термомодернізації, реконструкції існуючої окремо розташованої будівлі державної і комунальної власності." А теперь этот пункт выброшен, даже частные многоэтажки, и даже во время реконструкции должны заплатить за паспорт.
Да, чуть не забыл, Вы же только второй раз на форуме. Я тоже когда-то был таким. Потом научился быть терпимым к чужим слабостям.
В первом варианте еще было скромное: "Паспорт енергетичної ефективності будівлі обов’язково складається у разі будівництва нової будівлі, термомодернізації, реконструкції існуючої окремо розташованої будівлі державної і комунальної власності." А теперь этот пункт выброшен, даже частные многоэтажки, и даже во время реконструкции должны заплатить за паспорт.
Хм...то то, вижу некоторые человечки с сертификатом по обследованию дружно гуглят о тепловизорах
... гуглят о тепловизорах
На правах бесплатной рекламы
Дякую, а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни.
У меня не возникает ни малейших сомнений в том, что подобная "светлая" мысль вышла из-под пера "гения" архитектуры, который, к тому же, умудрился "в трёх соснах заблудиться" .
Хочу поделиться первыми "радостными последствиями всеобщей сертификации". Мне в руки попался проект, который называется "Проект будівництва торговельного павільйону". Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ. Более того, данный "ПАВІЛЬЙОН" - двухэтажный и из пеноблока с железобетонным перекрытием между первым и вторым(мансардным) этажом. Лестница на второй этаж - одна и наружная металлическая. Я уже не говорю, что это сооружение уродливое. Не знаю, куда смотрела Аттестационная комиссия, когда присваивала этому "архитектору" квалификационный сертификат, но при "гениальном Законе", в котором говорится, что архитектуру не надо согласовывать с районным(городским) архитектором, мы будем иметь по истечении времени жуткий вид наших городов и поселков. Хотя, это тоже не спасает, ведь данный проект райархитектор согласовал, хочу думать, что не через "карман пиджака", но явно не в трезвом виде. В здравом уме и твердой памяти такой ужас профессионал согласовать не мог.
Печально, очень...
... Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ....
Простите, alena, но то, о чем Вы пишете, похоже на полный бред. Это я не в Ваш адрес, а в адрес людей, причастных к этому проекту. Желательно было бы показать во вложении все это "народное творчество". А то получается как-то анонимно и бездоказательно. Нормальные люди просто могут обидеться. Хотя и я сам недавно приводил пример "...про Єдину комісію з погодження проектної документації та її складу" - но там уже все кардинально меняется.
К сожалению, в электронном виде этого "шедевра" у меня нет. Но в ближайшие дни отсканирую и вышлю на всеобщее обозрение(если его, конечно, у меня не отберут и не прикажут ничего с этим "шедевром" не предпринимать). Отсюда сами понимаете, проект будет анонимным, но реальным.
alena пишет:... Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ....
Простите, alena, но то, о чем Вы пишете, похоже на полный бред. Это я не в Ваш адрес, а в адрес людей, причастных к этому проекту. Желательно было бы показать во вложении все это "народное творчество". А то получается как-то анонимно и бездоказательно. Нормальные люди просто могут обидеться. Хотя и я сам недавно приводил пример "...про Єдину комісію з погодження проектної документації та її складу" - но там уже все кардинально меняется.
alena
так а ви впевнені що людина яка робила "проект" має сертифікат? ккрім того не потрібно ніяких погоджень.
ну якщо ми хочемо будувати громадянське суспільство то пишіть заяву в інспекцію ДАБК щоб скасували декларацію, а якщо ви лише на форумі напишете то нічого не зміниться.
Згоден що відміна погодження фасадів з головним архітектором це маразм, хоча й раніше навіть при погодженні, районний архітектор не мав права втручатись в творчий задум, лише щоб були дотримані містобудівні вимоги
Доброго времени суток.
Хорошую тему открыли.
Я тоже с криком о помощи.
Существующая АЗС (не коммерческая) по ДБН 360-92** большой мощности тип А:
- подземные резервуары 6х25м3;
- операторная;
- колонки.
По заданию на проектирование меняю старые колонки на новые, организовываю новую ливневку. Все остальное существующее.
Какая категория объекта?
И еще - до жилого частного дома почти 50м.
По заданию на проектирование меняю старые колонки на новые, организовываю новую ливневку. Все остальное существующее.
Какая категория объекта?
Есть вариант не заморачиваться. Делаете проект технического перевооружения. Единственный вопрос - а что с ливневкой? Если даже делаете новые очистные, все равно тупо называете это техперевооружением. Другое дело, если там ливневки вообще не было.
Есть вариант не заморачиваться. Делаете проект технического перевооружения. Единственный вопрос - а что с ливневкой? Если даже делаете новые очистные, все равно тупо называете это техперевооружением. Другое дело, если там ливневки вообще не было.
Ливневка была, но по-моему в городскую сливалась.
А для технического перевооружения не надо категорию сложности указывать?
ДБН А.2.2-3:2012 "Ці норми встановлюють .... нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення ...."
Додаток Е п.18 Розрахунок категорії складності.
Ливневка была, но по-моему в городскую сливалась.
А для технического перевооружения не надо категорию сложности указывать?
ЗУ "По архітектурну діяльність", ст.4. : технічне переоснащення не входить до переліку будівельних робіт, а тому не треба проходити експертизу, отримувати у ДАБІ будь-які дозволи...
А от із зливовою каналізацією будьте обережні. Все залежить від спостережливості перевіряючого. Знайдіть проект і подивіться, як там було "намальовано". В міську каналізацію - малоймовірно. За таке міськводоканал здере три шкури. Хоча "в ничку" - скільки завгодно прикладів можу навести. Це дикість, яка призводить до перевантаження мереж каналізації і замулювання труб піском.
АрхиФорум → Исходные данные для проектирования → Определение категории сложности объекта
Форум работает на PunBB, при поддержке Informer Technologies, Inc.
Currently installed 2 official extensions. Copyright © 2003–2009 PunBB.
Forum for Architects and Designers of Ukraine Archiforum.org.ua