26

Re: Определение категории сложности объекта

Не треба забувати про "Завдання на проектування"!
Ніхто не забороняє Замовнику написати будь-які метри на робоче місце. Головна умова - більше 6 м2.

Понравилось! Не понравилось

27

Дякую всім за відповідь.

28

Вообще -то 2 категория,но нужно знать какой город и что уже рядом))))

29

Виникли творчі розбіжності з ДІАБК в Київ. області.
Ситуація: житлова периметральна дворова забудова з розривами, 7-9 поверхів, вбудовано-прибудовані приміщення в цоколі.
Подали проект на першу чергу - половину контуру, 5 секцій у вигляді літери "Г". Перша черга складається з двох цегляних будинків (3 і 2 секційних, роз"єднані деф. швом та стінами), на окремих фундаментах, з окремими інж. мережами, населення - по 240 чол. Будинки подаються як пускові комплекси, розрахунок показує ІІІ категорію для кожного з них. Згідно "Настанови..." загальна категорія приймається по максимальній - теж ІІІ.
ДІАБК вимагає ІУ категорію на підставі думки, що окремо секції та групи секцій розраховувати не можна, й намірені віддати проект на експертизу. Письмових аргументів не надали.
Треба викрутитись без експертизи (терміни і все таке...), які думки в шановних колег?

30

renko пишет:

Виникли творчі розбіжності з ДІАБК в Київ. області.
Ситуація: житлова периметральна дворова забудова з розривами, 7-9 поверхів, вбудовано-прибудовані приміщення в цоколі.
Подали проект на першу чергу - половину контуру, 5 секцій у вигляді літери "Г". Перша черга складається з двох цегляних будинків (3 і 2 секційних, роз"єднані деф. швом та стінами), на окремих фундаментах, з окремими інж. мережами, населення - по 240 чол. Будинки подаються як пускові комплекси, розрахунок показує ІІІ категорію для кожного з них. Згідно "Настанови..." загальна категорія приймається по максимальній - теж ІІІ.
ДІАБК вимагає ІУ категорію на підставі думки, що окремо секції та групи секцій розраховувати не можна, й намірені віддати проект на експертизу. Письмових аргументів не надали.
Треба викрутитись без експертизи (терміни і все таке...), які думки в шановних колег?

Складно щось вирішувати, особливо, якщо не несеш відповідальності. Але моя думка така, що коли черги - то це по одному проекту, який іде на експертизу. А якщо окремі об'єкти по окремим проектам - то можна розрахувати і мимо експертизи.

31

consultant пишет:

А якщо окремі об'єкти по окремим проектам - то можна розрахувати і мимо експертизи.

Дякую.
Щось таке. Кожна черга - окремий землевідвід та окремий орендатор.
У мене склалось враження, що ДАБК ще не засвоїв змін в методиці розрахунку категорій згідно ДБН А.2.2-3:2012, й продовжує відносити до категорій по функції та кількості поверхів.

32

slit_ok пишет:
renko пишет:

Дякую, це я читав. Цікавлять постійно переебуваючі.

тоді йти таким шляхом.

ДБН В.2.2.-28 2010_Будинки адміністративного та побутового призначення
п.5.1.1.1
не менше 6 м2 на одне робоче місце.
(треба мати на увазі, що, ця норма перейшла з СНиП)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
з практики.
розрахунки роблять 8-10 м2 на одне робоче місце.
(8 м2 зустрічав в якомусь САНПиН. не пригадаю)

Уточнюю: на 1 КОМП'ЮТЕРНЕ робоче місце - 8м2.

33

alena пишет:

Откуда дровишки?
Нормы в студию!

34

Виктор пишет:
alena пишет:

Откуда дровишки?
Нормы в студию!

Самому не подобаються всезнайки, але зроблю виняток - це питання виникало неодноразово і у мене.

1. ДСанПіН 3.3.2.007-98 Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ЕОМ;

2. НПАОП 0.00-1.31-99 Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин.

3. На мій погляд ці норми застаріли, бо розроблялись для електронно-променевих трубок, які витісняються рідко-кристалічними екранами, ноутбуками та айпадами. Може хто знає другі норми? Див. також: http://www.nbuv.gov.ua/portal/natural/k … 31-336.pdf

4. Площа на одне робоче місце має становити не менше ніж 6,0 кв. м, а об'єм не менше ніж 20,0 куб. м. (ДСанПіН 3.3.2.007-98, п.2.3; НПАОП 0.00-1.31-99, п.2.1.8)

35

consultant пишет:

На мій погляд ці норми застаріли...
Може хто знає другі норми?

Других норм пока нет, пользуемся тем, что имеем.
Статья, на которую дана ссылка, к строительному проектированию относится в малой степени - эти вопросы должны решаться на стадии конструирования (создания) ЭВМ, что и должно быть отражено в соответствующих нормах.

36

При визначенні категорії скл. буд. (магазин непродовольчих товарів, 3 поверхи, торг. площа 1200 м2) потрібно к-сть тимчасово перебуваючих людей.По ДБН" Заклади торгівлі" я визначила з розрахунку 3 м2 на людину. Тепер читаю проект ДСТУ "ВИЗНАЧЕННЯ  КЛАСУ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) ТА КАТЕГОРІЇ СКЛАДНОСТІ ОБ'ЄКТІВ БУДІВНИЦТВА ДCTУ-Н Б В.1.2-ХХ:201Х (друга редакція) читаю: на 5чол. - 10 м2(якої площі, не сказано). ДБН ще не введено, але виникли сумніви.Підкажіть, може у гогось була торгівля в проекті.

37

архОксана пишет:

на 5чол. - 10 м2(якої площі, не сказано).

С коллегами обсуждали этот вопрос и пришли к выводу - что все-таки 3 м2 на человека.
В шапке таблицы написано "приклади..." - это раз.
Второе - "цей перелік доцільно використовувати при підготовці завдання на проектування. Категорія складності уточнюється на наступних стадіях проектування."
А третье - действительно не указана площадь, к какой она применима, будь-то торговая или общая.

38

Дякую, а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни. Головне, я думаю, що цей ДСТу ще не введений, але з часом критерії віднесення до 4-5 категорій будуть мінятися в сторону посилення вимог. В мене проект уже виданий, обэєкт будується, але думала- може якихось норм не знала?

39 Отредактировано consultant (2012-10-09 15:57:09)

архОксана пишет:

.. а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни.

Боярам в Твиттере постить приказано, "дабы глупость каждого видна была".

А если серьезно, то держать многозначительную паузу всегда легче, чем дать мгновенный коммент. Вот, к примеру, кто-нибудь из "архов" уже высказал свое мнение о новом разделе в проекте "Паспорт енергетичної ефективності будівлі "? А ведь этот закон имеет все шансы быть принятым и через пол-года ваша работа без этого небесплатного приложения никому будет не нужна!

В первом варианте еще было скромное: "Паспорт енергетичної ефективності будівлі обов’язково складається у разі будівництва нової будівлі, термомодернізації, реконструкції існуючої окремо розташованої будівлі державної і комунальної власності." А теперь этот пункт выброшен, даже частные многоэтажки, и даже во время реконструкции должны заплатить за паспорт.

Да, чуть не забыл, Вы же только второй раз на форуме. Я тоже когда-то был таким. Потом научился быть терпимым к чужим слабостям.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp … &skl=7

40

В первом варианте еще было скромное: "Паспорт енергетичної ефективності будівлі обов’язково складається у разі будівництва нової будівлі, термомодернізації, реконструкції існуючої окремо розташованої будівлі державної і комунальної власності." А теперь этот пункт выброшен, даже частные многоэтажки, и даже во время реконструкции должны заплатить за паспорт.

Хм...то то, вижу некоторые человечки с сертификатом по обследованию дружно гуглят о тепловизорах   =D

41

IRBIzS пишет:

...  гуглят о тепловизорах   =D

На правах бесплатной рекламы :P

42

архОксана пишет:

Дякую, а я уже думала, що на архфорум архітектори не заходять, а лише гірники-проффесори та консультанти-говоруни.

У меня не возникает ни малейших сомнений в том, что подобная "светлая" мысль вышла из-под пера "гения" архитектуры, который, к тому же, умудрился "в трёх соснах заблудиться" :).

Понравилось! +1 Не понравилось

43

Хочу поделиться первыми "радостными последствиями всеобщей сертификации". Мне в руки попался проект, который называется "Проект будівництва торговельного павільйону". Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ. Более того, данный "ПАВІЛЬЙОН" - двухэтажный и из пеноблока с железобетонным перекрытием между первым и вторым(мансардным) этажом. Лестница на второй этаж - одна и наружная металлическая. Я уже не говорю, что это сооружение уродливое. Не знаю, куда смотрела Аттестационная комиссия, когда присваивала этому "архитектору" квалификационный сертификат, но при "гениальном Законе", в котором говорится, что архитектуру не надо согласовывать с районным(городским) архитектором, мы будем иметь по истечении времени жуткий вид наших городов и поселков. Хотя, это тоже не спасает, ведь данный проект райархитектор согласовал, хочу думать, что не через "карман пиджака", но явно не в трезвом виде. В здравом уме и твердой памяти такой ужас профессионал согласовать не мог.
Печально, очень...

Понравилось! +1 Не понравилось

44

alena пишет:

... Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ....

Простите, alena, но то, о чем Вы пишете, похоже на полный бред. Это я не в Ваш адрес, а в адрес людей, причастных к этому проекту. Желательно было бы показать во вложении все это "народное творчество". А то получается как-то анонимно и бездоказательно. Нормальные люди просто могут обидеться. Хотя и я сам недавно приводил пример "...про Єдину комісію з погодження проектної документації та її складу" - но там уже все кардинально меняется.

45

К сожалению, в электронном виде этого "шедевра" у меня нет. Но в ближайшие дни отсканирую и вышлю на всеобщее обозрение(если его, конечно, у меня не отберут и не прикажут ничего с этим "шедевром" не предпринимать). Отсюда сами понимаете, проект будет анонимным, но реальным.

consultant пишет:
alena пишет:

... Проект этот уже согласован у райархитектора и уже получена зарегестрированная декларация на строительство. В проекте напрочь отсутствует раздел генплана. Да и как он может присутствовать, когда в исходных данных нет никакого ДОКУМЕНТА НА ЗЕМЛЮ и нет "Містобудівних умов та обмежень", вернее в декларацию вписаны какие-то документы, но в проекте их НЕТ....

Простите, alena, но то, о чем Вы пишете, похоже на полный бред. Это я не в Ваш адрес, а в адрес людей, причастных к этому проекту. Желательно было бы показать во вложении все это "народное творчество". А то получается как-то анонимно и бездоказательно. Нормальные люди просто могут обидеться. Хотя и я сам недавно приводил пример "...про Єдину комісію з погодження проектної документації та її складу" - но там уже все кардинально меняется.

46

alena
так а ви впевнені що людина яка робила "проект" має сертифікат? ккрім того не потрібно ніяких погоджень.

ну якщо ми хочемо будувати громадянське суспільство то пишіть заяву в інспекцію ДАБК щоб скасували декларацію, а якщо ви лише на форумі напишете то нічого не зміниться.

Згоден що відміна погодження фасадів з головним архітектором це маразм, хоча й раніше навіть при погодженні, районний архітектор не мав права втручатись в творчий задум, лише щоб були дотримані містобудівні вимоги

47 Отредактировано ИнженерЬишко (2012-12-20 12:01:01)

Доброго времени суток.
Хорошую тему открыли.
Я тоже с криком о помощи.
Существующая АЗС (не коммерческая) по ДБН 360-92** большой мощности тип А:
- подземные резервуары 6х25м3;
- операторная;
- колонки.
По заданию на проектирование меняю старые колонки на новые, организовываю новую ливневку. Все остальное существующее.
Какая категория объекта?
И еще - до жилого частного дома почти 50м.

48

ИнженерЬишко пишет:

По заданию на проектирование меняю старые колонки на новые, организовываю новую ливневку. Все остальное существующее.
Какая категория объекта?

Есть вариант не заморачиваться. Делаете проект технического перевооружения. Единственный вопрос - а что с ливневкой? Если даже делаете новые очистные, все равно тупо называете это техперевооружением. Другое дело, если там ливневки вообще не было.

49 Отредактировано ИнженерЬишко (2012-12-20 18:18:54)

consultant пишет:

Есть вариант не заморачиваться. Делаете проект технического перевооружения. Единственный вопрос - а что с ливневкой? Если даже делаете новые очистные, все равно тупо называете это техперевооружением. Другое дело, если там ливневки вообще не было.

Ливневка была, но по-моему в городскую сливалась.
А для технического перевооружения не надо категорию сложности указывать?
ДБН А.2.2-3:2012 "Ці норми встановлюють .... нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення ...."
Додаток Е п.18 Розрахунок категорії складності.

50

ИнженерЬишко пишет:

Ливневка была, но по-моему в городскую сливалась.
А для технического перевооружения не надо категорию сложности указывать?

ЗУ "По архітектурну діяльність", ст.4. : технічне переоснащення не входить до переліку будівельних робіт, а тому не треба проходити експертизу, отримувати у ДАБІ будь-які дозволи...

А от із зливовою каналізацією будьте обережні. Все залежить від спостережливості перевіряючого. Знайдіть проект і подивіться, як там було "намальовано". В міську каналізацію - малоймовірно. За таке міськводоканал здере три шкури. Хоча "в ничку" - скільки завгодно прикладів можу навести. Це дикість, яка призводить до перевантаження мереж каналізації і замулювання труб піском.