26

Re: Всеукраинская Ассоциация архитекторов и проектировщиков

Шкода, що все обмежилось лише обговоренням на форумі

Понравилось! Не понравилось

27

Доброго дня! Склалась така ситуація в державі, що нічого не міняється, натомість як в казці відрубали змію гориничу одну голову на її місці виросли дві. В нашому місті вигнали начальника ДАБК, натомість їх стало 2 (в місті та районі) і вже один з них натякає, що все в його силах, щоб не було проблем при реєстрації декларацій. Я так думаю, що ніяких кардинальних змін і реформ на рахунок ДАБК не передбачено. Заходиш до них на сайт, й ми читаємо скільки вони оштрафували порушників, вони просто хочуть показати які вони важливі для держави, що без них "загнеться" все будівництво. А я скажу що як вони й надалі так себе вестимуть то "загнеться" будівництво через них. Вони знищують проектні організації й скоро платить штрафи не буде кому, ну й проектувати також. Нашу організацію оштрафували двічі за останні пів року. Причому перший раз за то що ми доказували що ми праві, а другий раз шантажуючи, щоб ми забрали позов до суду та скарги, коли ми відмовились вони на нас знову наклали штраф, при чому шиючи справу, безпідставно. В суді також не можна нічого довести, суд купляється як і при януковичі. Я розумію що це наші проблеми, але ніхто від такого не застрахований, нам вже всерівно, ми підприємство закриваємо й платити всерівно нічого не будемо. Ми повинні якось згрупуватись проти несправедливості. Я пропоную створити організацію, щось на кшталт контролю ДАЇ, але огранізацію, яка буде добиватись ліквідації ДАБК як злочинної організації, а також відміну скажених штрафів. До цієї організації повинні входити не лише архітектори та проектанти, але й будівельники й можливо й замовники, одним словом всі зацікавлені.  Проводити акції протесту, щоб чули що ми проти, а не поховати голови в пісок і молитись може пронесе. Не пронесе, ми так само думали, не пронесло((((((( Контролювати можна лише законослухняних громадян. Ті хто взятки давав й надалі порушують законодавство і їм ніяки закони не писані й ніякі санкції їм не страшні. Це як з наркотиками, коли їх контролюєш зьявляється мафія, а коли дозволяють (Нідерланди) зникає мафія але чомусь наркоманів не збільшується. ДАБК - це мафія яку потрібно знищини і це в наших рухах, за нас ніхто цього не зробить. Владі не вигідно знищувати таке корито, яке приносить стільки грошей. Потрібні кардинальні зміни, а якщо ми мовчатимо нічого не зміниться. Процес будівництва повиннен контролювати лише замовник і ніхто інший, він повинен бути в цьому зацікавлений. Ловити і штрафувати потрібно лише самовільне будівництво. Зайдіть на сайт ДАБК і подивіться скільки вони оштрафували самовільників, одиниці, натомість проектанти в них страшні порушники. Пишіть ваші думки на цей рахунок.

Понравилось! +3 Не понравилось

28

Dagny пишет:

... наклали штраф, причому шиючи справу, безпідставно. В суді також не можна нічого довести - суд купляється як і при януковичі.

Всё верно - если чиновников не бить, они будут заниматься вымогательством и дальше. И больше.
Да, необходимо создавать что-то вроде профсоюза.

Понравилось! +1 Не понравилось

29

Багато цікової інформації про діяльність ДАБК https://www.facebook.com/profile.php?id=100005412196977

30

Підписуємо петицію всі не байдужі і ті хто згоден з такою думкою http://www.petitions247.com/dabk

Понравилось! +2 Не понравилось

31

Підписав. Це навряд чи допоможе, але вода по каплі вовка годує... :)

32

renko, дякую! Треба хоч щось робити))

33

Dagny пишет:

Підписуємо петицію всі не байдужі і ті хто згоден з такою думкою http://www.petitions247.com/dabk

Емоційно підтримую "всенародний" протест, але розумію, що це чистої води анархізм.

Вважаю більш корисним зміну принципів роботи інспекції. Принцип дуже простий: припис інспектора - виконання припису - акт інспектора про виконання припису. Це має стати основною формою роботи інспекції.

Штраф має бути винятковою мірою проти злісних порушників. Наприклад, необґрунтовано відмовився виконувати припис - розпорядження і штраф. Помилка проектувальника привела до нещасного випадку - розпорядження без попереднього припису і штраф (або кримінал). Замовник відмовляється виконувати зміни в проекті по припису - розпорядження і штраф проектувальнику і припис замовнику (смішна ситуація).

Ну, то як?

34

Так-так-так, і штрафи фізособам треба зменшити раз в 10.
Хоча й анархізм має свої плюси. При казковому збігу обставин, під шумок реформ та угар революцій можуть зрубати паразитну структуру одним ударом. Адже це справді абсолютний паразит, від якого не може бути ніякої користі?

35 Отредактировано consultant (2014-11-12 18:29:58)

renko пишет:

Так-так-так, і штрафи фізособам треба зменшити раз в 10.
Хоча й анархізм має свої плюси. При казковому збігу обставин, під шумок реформ та угар революцій можуть зрубати паразитну структуру одним ударом. Адже це справді абсолютний паразит, від якого не може бути ніякої користі?

Яка може бути користь від "бабая", яким лякають дітей?

Тупо ніхто не платить міфічні мільйони, бо дешевше збанкрутувати. А у випадку "народного" житлового будівництва - це привід вкрасти залишки і перевести стрілки на інспекцію.

36

Петицию подписал, и всем рекомендую. Раз уж мы на физический протест пока не сподобились, то пусть хотя бы виртуальный прозвучит.

37

renko пишет:

... і штрафи фізособам треба зменшити раз в 10.

По-моему, уменьшение штрафов в 10 раз не помешает инспектору выявить не одно (как достаточно сегодня), а 10 нарушений в проекте - строительных норм, ГОСТ на РД и пр. и пр.

38

vladgla, спасибо что подписали!

39

consultant пишет:
Dagny пишет:

Емоційно підтримую "всенародний" протест, але розумію, що це чистої води анархізм.

Вважаю більш корисним зміну принципів роботи інспекції. Принцип дуже простий: припис інспектора - виконання припису - акт інспектора про виконання припису. Це має стати основною формою роботи інспекції.

Штраф має бути винятковою мірою проти злісних порушників. Наприклад, необґрунтовано відмовився виконувати припис - розпорядження і штраф. Помилка проектувальника привела до нещасного випадку - розпорядження без попереднього припису і штраф (або кримінал). Замовник відмовляється виконувати зміни в проекті по припису - розпорядження і штраф проектувальнику і припис замовнику (смішна ситуація).

Ну, то як?

Так ми нічого не змінимо. І ніякого анархізму я тут не бачу. До 12 р. нас ДАБК не перевіряли, й нічого. Тому як ліквідують їх нічого суттєво не зміниться, принаймі в гіршу сторону. Ті хто порушує закон, їм хоч десять ДАБК зробіть, начхати, занесуть кому треба і все, і це не від людей залежить. Як казав литвин (я то його не капельку не поважаю, але вислів не поганий))),:" влада - це як огірки в бочці, одні вийняв, інші поклав, через якийсь час вони ідентичні тим першим"
   Тому треба россіл вилити, а не огірки міняти. Я розумію, що не всі можуть брати на себе відповідальність, але якщо ми хочемо добре жити, ми повинні відповідати за те що ми виготовляємо. І не чекати, що держава буде нести за нас відповідальність, чиновники всерівно не відповідатимуть якщо якийсь об'єкт завалиться, навіть якщо там була перевірка. Для чого тоді вони контролюють нас з вами, лише для своєї користі.
  Вони не зацікавлені в тому щоб було правильно побудовано. Для них інтерес - це або взятка, або ну похвалять зверху, що найшли злісних порушників. Не треба далеко ходити, приводжу приклад. Нас оштрафували двічі, перший раз протокол склали 3 числа, а декларацію про готовність об'єкту зареєстрували 2 числа того ж місяця, а по другому, справа в суді, і вони знову реєструють декларацію про готовність, при тому що замовнику був наданий припис про зупинення будівництва.
   Я розумію, що в нас люди не поважають закони, але як заставити їх поважати, забороною цього ніколи не добитись, тільки коли буде це вигідно, тоді українець почне поважати й дотримуватись законів, а це можливо лише в економічно конкурентній державі, чесна конкуренція рано чи пізно видавить хабарників і "рішал".
   Я не філолог)), більше технік, можливо не зовсім доступно можу висловити свою думку, але я хочу до нести до кожного архітектора і проектанта, що ми повинні самі відповідати за свої вчинки і не дивитись на інших, що хтось порушує, такі рано чи пізно можуть опинитись на лаві підсудних. Я, наприклад, обурена, що мені хтось без відповідної кваліфікації розказує як проектувати, що інспектори можуть залякувати штрафами, що мене принужують перед замовником та будівеьником. Я втомилась від усього цього. Я хочу свободи!!!!
   Я, наприклад, знаю, що якщо мене не контролюватимуть, то я не почну порушувати норми. А той хто за себе боїться і не впевнений в собі, майбуть і проти ліквідації дабк. "А вдруг я захочу відрізати собі пальця. Треба заборонити всі ріжучі предмети")))
   Надіюсь що хтось прочитає й задумається над цим.

Понравилось! +3 Не понравилось

40

Я задав питання знайомому австралійцю  хто в них контролює законність у сфері будівництва. Цікаво порівняти))

41

alexander_su пишет:

Я задав питання знайомому австралійцю  хто в них контролює законність у сфері будівництва. Цікаво порівняти))

Це дійсно цікаво. Але в Австралії третина парламенту - ліберальна партія, тому я чомусь думаю, що держава там по-мінімуму контролює будівництво.

42

Там розвинута демократія вже майже сторіччя))) Тому там скоріше за все будівництво контролює муніципалітет. Принаймні, у локальних правилах забудови прописують дуже багато моментів - максимальна поверховість, бажаний стиль тощо. І місцеві ради (якщо так можна назвати City Counsil))) серйозно розглядають проект - в них власне така стадія і є - Town planning.

43

А от мене більше цікавить як проектують та будують в Грузії. Можливо в когось є знайомі в Грузії. Хотілося б дізнатись таку інформацію.
   В Грузії наразі дуже багато свобод, для мене це як еталон держави, яку б я хотіла б бачити Україну))

44

Коли приймали ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності", то його автори казали, що багато норм цього закону переписані з грузинських. Але важко перевірити, наскільки це правда.

45

Сашко, Норми можливо і посписували, але потім підзаконними актами зробили їх неможливими

46

Ну, приблизно як я і очікував. У кожному штаті існує Building Comission - вона видає ліцензії спеціалістам (building surveyor). Останні бувають приватними і муніципальними або державними. Для початку будівництва достатньо отримати печатку APPROVED від ліцензованого спеціаліста, який може бути приватним, комунальним або сидіти у Building Comission. Тобто дозвіл на виконання робіт як такий ніхто не дає. Якщо хтось щось порушує - для цього і є Building Comission та Арбітраж (або-або). А далі суд , або досудове врегулювання, якщо усі залишаються при своїх інтересах. Така собі система.
Усі питання інтересів громади вирішуються на прешій стадії - коли подається відповідна проектна стадія на розгляд у мерію (City Counsil)

Понравилось! +4 Не понравилось

47

Проекція на наш грунт австралійських порядків дозволяє ліквідувати всі структури окрім міністерства та сертифікатів - ГІП/ГАП поставив печатку і все... ото був би клондайк ))

48

Практика цивілізованих країн показуює одне - єдиним обмежуючим фактором для забудовників є органи місцевого самоврдування. Без APPROVAL від місцевої канцелярії ніхто не рипнеться - собі дорожче виходить. Але направду, нормотворення, сертифікація - це на 90% приватна справа.