Сашко пишет:.... Якщо об'єднанню громадян держава передає частину владних повноважень, то таке об'єднання вже не є добровільним об'єднанням громадян в звичному розумінні (зокрема в розумінні ст. 11 "Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод" Ради Європи). Натомість таке об'єднання стає інститутом публічного права.
Це встановив Європейський суд з прав людини ще в далекому 1981 році (справа Le Compte, Van Leuven і De Meyere проти Бельгії). Але до наших "законотворців" ця проста істина ще й досі не дійшла.
... ми відстаємо від Європи років так на 30-40.
Справедливості ради, скажу, що я з десяток разів прочитав це рішення Європейського суду, але оцієї суті, як Ви лаконічно і просто сформулювали, я відразу не усвідомив. Розуміння прийшло, коли я в законі "Про громадські об'єднання" у статті 2 прочитав, що цей закон не поширюється на саморегулівні організації.
Тобто, є, наприклад, Національна спілка архітекторів України (НСАУ) і Всеукраїнська громадська організація "Асоціація експертів будівельної галузі" (Асоціація). У мене виникло питання - які шанси цих двох організацій отримати статус СРО?
Спочатку подивився статут НСАУ. "...об’єднує на добровільних засадах професійних архітекторів України, незалежна у своїй статутній діяльності від органів державної влади...". Стоп! Далі читати нема сенсу. Незалежність тут не канає. Наказ Мінрегіону від 13.05.2014 № 137 не дає їм жодних шансів.
Потім дивлюся статут Асоціації. Останні зміни статуту зареєстровано Оболонським районним управлінням юстиції у м. Києві від 18.03.2014 року № 72, підписав начальник управління С.В.Кель:
"1.2. У своїй діяльності Асоціація керується Конституцією України, Законом України "Про об'єднання громадян", цим статутом та чинним законодавством України".
Документальне свідчення наявності придурків у державі. Після "Конституції України" далі читати не можна. Цей статут не вартує паперу, на якому його будуть роздруковувати, автори не знають законодавства, бо закон "Про об'єднання громадян" втратив чинність ще 01.01.2013.
Читаю Наказ Мінрегіону від 13.05.2014 № 137:
"...добровільні об’єднання фізичних та юридичних осіб ... набувають статусу саморегулівних організацій".
Добре. Об'єднання - так об'єднання. В законі "Про громадські об'єднання" є одна із форм:
"Громадська спілка - це громадське об'єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи."
А потім дивлюся далі:
"Стаття 2. Сфера дії Закону
...2. Дія цього Закону не поширюється на...
...5) саморегулівних організацій..."
І отут до мене дійшло, що законодавство вже визначило, що саморегулівні організації - це не звичайні громадські об'єднання. І коли в черговий раз спіткнувся на рішенні Європейського суду, перечитав його уважно і зрозумів ту суть, яку Ви зараз так геніально просто сформулювали.
По суті, я майже нічого нового не пропоную. Ось що говорилось ще 4 роки тому - http://gazeta.dt.ua/LAW/samodiyalne_reg … annya.html
"...
У країнах Європи, де, по-перше, влада усвідомлює потребу зменшення централізації державного управління у багатьох сферах економічного життя суспільства, а по-друге, сприймає прагнення професійних спільнот до самоорганізації і самоврядування, держави йдуть на створення юридичних осіб публічного права. Такі структури наділяють правом здійснювати частину державних функцій спільноти представників окремих професій.
..."